تيره هاي طايفه بزي

تيره هاي طايفه بزي

تيره هاي طايفه بزي

 

بسمه تعالي

 

  بنام آنكه هستي نام از او يافت                                    فلك گردش زمين آرام از او يافت

از قول ( نظر غلام حيدر) و نقل و قول ايشان در كتابي كه از( قربانعلي برادر شاهسوار خان) مانده و پشت قباله هايي كه بزرگان سينه به سينه نقل و قول كرده اند كلا حاكي از اين مطلب است كه طايفه بَزّي اصالتا ايراني الاصل مسلمان دلاور وقوي بوده است . .وطايفه كلا داراي چند تيره ميباشد كه اصل بر اين است كه اول طايفه بَزّي بعنوان ستون فقرات و اركان اصلي طايفه و در طوايف ديگر نيز مطرح بوده است . كه طايفه مقدم بر تيره و تيره خود ريشه و شاخ و برگ يك طايفه است .،كه اگر اختلاف و دسته بندي ها و كوتاه نظري ها و نظرات شخصي افراد مبني بر خودخواهي  ها از ميان اين طايفه برداشته شود و اختلاف سليقه ها به وحدت رويه تبديل گردد ، معلوم ميشود كه تيره هاي موجود در طايفه َبزّي به حدود 18 الي 20 تيره امروزه اطلاق ميگردد كه همه طايفه بَزّي هستند .

برابر نقل و قولهاي سينه سينه بزرگان و مستندات و نوع شكل و قيافه ها و استخوان بندي هاي چهره و قد و هيكل مشخص كننده اين است كه طايفه بَزّي افرادي قد بلند قوي هيكل و با چشماني درشت و ساير علائم مشخصه نسبت به ساير طوايف  ديگر سيستاني هستند كه قديمي ترين مستندات در تاريخ صد ساله اخير ايران  جي پي تيت  براي تعيين مرزهاي ايران و افغانستان  در اواخر كتاب عكس يادگاري از ملادادي بَزّي و جي پي تيت هست كه نمونه بارز و علم و دانش اين طايفه براي حاكميت مرزهاي ايران در منطقه درياچه هامون كه اكثرا از اين طايفه بوده اند و روستاهاي ملادادي بَزّي تخت شاه قرقري سه روستايي كه اكثرا طايفه بَزّي بوده اند و در ساير روستاهاي مرزي نيز ساكن بوده اند و در منطقه دريايي در مرزهاي ايران و افغانستان به عنوان عشاير دامدار و گاوداران معروف نيز از اين طايفه بوده اند  كه در زمانهاي اخير نيز گاوهاي خود را جهت فروش گاوها (گوجلاوي)به شهرهاي ديگر استان سيستان و بلوچستان و خراسان بزرگ تا سبزوار و قوچان وبجنورد و آشخانه نيز مي آورده اند و بفروش ميرسانده اند.. گاوهاي معروف سيستان از گله سردار محمد شريف خان بَزّي كه مي گفته اند ((khasie خسيِ بَزّي(گاو نر پر هيكل و سياه رنگي) بوده كه براي خرمن كوبي و شخم زدنها استفاده ميكرده اند كه در استان زياد است .

1-تيره ممداد شاهي كه خود در 4تا 5 پشت همه به فرزندان ممداد يا امام داد كه خود از اولاد محمد حسني و مشترك بين طوايف ديگر مثل براهويي و ...منتسب ميگردد.

امام دادخان : پسران عمويش يا نوادگان عمويش بنامهاي حسين رستم شاه نور كه در يك عصر زندگي ميكرده اند و در جنگ بمپور بلوچستان كشته ميشوند از طايفه بزي بوده اند و شعر ( حسين رستم و شانور سر مست        گرفته تيغ بران با كف دست )  بر سر زبانها بوده است كه افرادي شجاع و دلاور و تير انداز بوده اند .

تعدادي از تيره هاي طايفه بَزّي:

1- ممداد شاهي(امام دادخان- شاهسوار)                   6- دستي                  11-كاظم

2- مرادخو (مرادخان)                                             7- سوچ                   12- رستم

3- ممدي(محمد) محمد شريف خان بزي                 8- لندو                    13- عسكر

4- جاني(سراواني)                                                9- دشتي                  14- شاه نظر

5- جوشا (جهان شاه) بزي شيب آب                   10- بولك                         15- شاهرخ

 

 16-دادالله

 

 

مهاجرت طایفه بزی از بلوچستان به سیستان .....

 

 

 

 

 

 

 

آنچه در کلیات ایل بزرگ رئیسی نوشته شده چنین است که طایفه بزی 9 نسل به آنطرف محمد حسن پدری بنام سردار میم خان بوجود آمده اند و علت رفتن این قوم به طرف سیستان اختلافات بین سردار میم خان و شاه نصرالدین بوده است که سبب کشته شدن یکی از طرفداران شاه میگردد و این اختلاف سبب میشود که بسوی خاش و زاهدان با اقوام و بستگان خود رهسپار شوند . آیا این 9 نسل که از محمد حسن به آنطرف در کلیات ایل رئیسی ذکر شده کدامند ؟ آیا ما 9 نسل دیگر داریم که نژاد آنها به سردار میم خان به صورت دقیق برسد یا خیر ؟؟ بلی 9 نسل بعد از محمد حسن طبق نوشته که از مرحوم  قربانعلی مورخ مشهور طوایف سیستان و طایفه بزی در دست است که از محمد حسن تا سردار میم خان زیل وار بیان میکند ؛ اگر چه قربانعلی بزی اطلاعات فراوانی درباره دیگر طوایف سیستانی داشته است که متاسفانه بصورت نوشتاری چیزی موجود نیست و کسی هم نبوده تا اطلاعات وی را جمع آوری و ضبط نماید جز مطالب نژاد و قبیله خود که آنهم در زمان مرگش بدستور خودش نوشته شده است تا یادگاری برای آیندگان باشد .

 

اگر چه تاکنون این باور وجود داشته که محمد حسن پدر محمد بعلت قهر از اقوام با پدر و مادر و عشیره خود راهی سیستان میشود و در کنار مردم طایفه شهرکی سکونت میکند هم حسن دامدار بوده و هم شهرکی ها ؛مدتی میگذرد محمد که نوجوانی بوده عاشق دختر رئیس قبیله شهرکی ها میگردد دختر بر طبق سنت های قومی نامزد پسر عموی خود بوده و محمد از دختر خواستگاری میکند لیکن از طرف پدر دختر جواب رد میشنود،هر کاری که میکند شهرکی ها حاضر به وصلت نمی شوند تا اینکه محمد حسن او(نامزد دختر که پسر عمویش بوده ) راتعقیب میکند و بقتل میرساند بعد از این واقعه شهرکی ها به حاکم آن زمان که در سیستان بوده مراجعه و درخواست قصاص میکنند حاکم محمد را زندان مینماید و بعد از مدتی 14 هزار سکه رائج آن زمان دیه جریمه صادر میکند که یاحسن پول را بدهد و یا قصاص را بپذیرد  و حسن 14 هزار سکه را میپردازد و پسرش محمد را از زندان و قصاص آزاد میکند و دختر را به عقد محمد در میآورد . در نقل و قول های نژادهای دیگر سیستانی ها مانند کاشانی ها که وصلت کاری با بزی ها در 200 یا 300 سال گذشته داشته اند این حکایات شنیده و گفته میشود .که فرزندانی که از محمد بوجود آمده اند از آن دختر شهرکی میباشند و مذهب شیعه را نیز در آن زمان پذیرفته اند چون مادرشان شیعه بوده و محمد در جوانی فوت میکند این فرزندان شیعه میشوند ،راوی این قسمت نائب بنیاد کاشانی بوده که در زمان سردار ابراهیم خان نایب ایشان بوده است و در حدود 150 سال قبل زندگی میکرده و خود نایب از شکم دختر مریم علی بخش متولد شده و هم عصر مراد علی خو و محمدی بوده است ......

 

تغییر فامیلی

متاسفانه در گذشته و حال شاهد بوده و هستیم که عده ایی از فامیل به دلایل شخصی و اجتماعی موجود اقدام به تغییر فامیلی خود از بزی به دیگر فامیلی ها میکنند ، به نظر من این خیانتی بزرگبه آیندگان ما و گذشتگان ماست که اینگونه گذشته خود و هویت خود را پاک کنیم و همچنین به تاریخ کشورمان نیز لطمه وارد میکنیم چرا باید فامیلی را که خیلی بیشتر از این حرفها و حتی هزاران سال قدمت دارد را اقدام به تغییر آن کنیم که مثلا به خوبی تلفظ نمی شود و یا دیگر دلایلی که میشنویم بیاییم کمی بیاندیشیم و این کار را انجام ندهیم ... در پایین تعدادی از فامیلی ها را فقط جهت آشنایی ذکر میکنم نه چیز دیگری ....

1- وحیدی

2-حکمت نیا

3-فرساد

4-موحدی پور

و ........

 

 

 

 





:: موضوعات مرتبط: معرفی کامل روستای زابل آباد , اخبار روستا , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
نویسنده : مصطفی بزی
تاریخ : جمعه 30 مرداد 1394
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:









صفحات پاپ آپ